Ralph de Jongh + band

Ralph de Jongh + band

Ralph de Jongh is een liefhebber van oude blues en Rolling Stones. Deze muziek past ook geweldig bij zijn gitaarspel en zang. Slidegitaar, open akkoorden en zingen vanuit de ziel, zijn de ingrediënten voor een avond onvervalste blues.
De Jongh speelt alsof zijn leven er vanaf hangt en wordt af en toe bijgestaan door zijn vriendin op zang en een mondharmonicaspeler. 
Blues- en rockklassiekers worden door hem op geheel eigen wijze vertolkt.


Dat is ook de kracht van het spel van De Jongh, die door zijn geweldige stem en enthousiasme, een hele zaal in kan pakken. 
Hij speelt met zo veel overgave en zit volledig in zijn eigen wereld, waardoor de zaal ook automatisch meegetrokken wordt. Hij geeft zich volledig en heeft aan het eind van de avond geen droge draad meer om het lijf.
Toch kun je ook enige puntjes van kritiek bij het spel van Ralph de Jongh zetten. Zo is hij niet erg tekstvast en klinkt het door zijn enthousiasme af en toe rommelig, hoewel dit ook zijn authenticiteit weergeeft.
Ook denk ik dat je bij een concert van hem niet moet zitten, maar lekker staan en meebrullen, omdat zijn muziek daar toe uitnodigt.
De Jongh is natuurlijk erg toegankelijk en doet er alles aan om het de mensen naar hun zin te maken, waardoor hem dit ook direct weer vergeven wordt. 
Waar het normaal is dat een artiest, na een bedankje van iemand uit het publiek, één toegift speelt, geeft hij er drie en had er waarschijnlijk nog wel meer willen geven.


Tekst: Roger Dols
cafe Amer, 12 december 2015 op site van Bluesbreeker.