Marlene Bakker - RAIF

Marlene Bakker - RAIF

Theatertour Marlene Bakker

Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Haar prachtige stem en eigen werk bezorgen haar een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene. 

Haar in 2018 verschenen debuutalbum RAIF is inmiddels her en der al veelgeprezen en ontving onder andere een vijfsterren recensie in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Volgens Frits Spits van NPO Radio 1 ‘De Taalstaat’ is RAIF “Tot nu toe het beste album van 2018. De single Waarkhanden gaat over terug gaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied waarbij je kan concluderen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Ik vind Westerwolde magisch, er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied.”
 

Theatershow
Naast het werk van RAIF hebben Marlene en gitarist Bernard Gepken (Daniël Lohues, Maaike Ouboter, Stephanie Struijk) zich laten onderdompelen in de wondere wereld van Groningse volksverhalen. Speciaal voor deze theatertournee neemt Marlene, onder begeleiding van haar band, het publiek mee in een wereld vol hypnotiserende zeewiefkes, witte wieven en wonderlijke hiplichtjes. Elk lied is onlosmakelijk verbonden met de provincie en haar verschillende streken. Van Westerwolde tot het Hogeland, na een optreden zal je met andere ogen naar Groningen kijken.

Ook zij die de taal niet machtig zijn, zullen worden geraakt door de filmische sfeer. Bol van verlangen, weemoed en romantiek. Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring waarin Marlene zingt over de magie van het noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiepop.

Stadsschouwburg Groningen
Op zondag 30 december speelde Marlene Bakker met band en strijkkwartet in de Stadsschouwburg van Groningen.
 

Kaartverkoop online gestart klik op onderstaande link:
Theatertour Marlene Bakker

 


 

Recensie:

https://www.dvhn.nl/cultuur/Marlene-Bakker-in-Stadsschouwburg-Groningen-Louterende-luisterervaring-24010075.html


Noorderslag 2019
Op zaterdag 19 januari speelde Marlene met band op Noorderslag.

Recensies:

3voor12: https://3voor12.vpro.nl
OOR: https://oor.nl/concerten/rennen-en-vliegen-op-noorderslag-20
The Daily Indie: http://www.thedailyindie.nl/noorderslag-heersende-hiphop-een-massieve-moshpit-en-nog-veel-meer/

 
Theaterseizoen 19/20
In het voorjaar van 2020 tourt Marlene langs verschillende theaters en laat ze horen hoe mooi en poëtisch het Gronings is.

" Wat is dit níét normaal mooi!" (Daniël Lohues)
"Check dit! Prachtig hoe zij het Gronings verklankt!" (Nynke Laverman)
“Tot nu toe wat mij betreft het beste album van 2018.” (Frits Spits - NPO Radio 1 De Taalstaat)

“Haar warme, soulvolle stemgeluid brengt de haast poëtisch klinkende dialectpopteksten op zo’n manier dat je het echt gelooft. Niet de zangacrobatiek, maar het verhalen vertellen staat voorop. Dit, gecombineerd met het Gronings, vormt een gouden duo.” (3voor12Groningen)
“Het dialect van Bakker is een compleet andere, bijna mythische taal. Het publiek is vanavond vanaf de eerste noot dan ook gelijk muisstil.” (Live recensie Eindhoven Rockcity)

"Raif is een meesterlijk debuut dat de streektaal met eigentijdse pop een impuls geeft en tot ver buiten de provinciegrenzen kan tillen. Het is een unieke luisterervaring, een serene en weemoedige betovering die liefdevol en ambachtelijk is vastgelegd in geluid. Op de een of andere manier is het waanzinnig romantisch.” (***** DvhN / LC)
“Bakker ontpopt zich tot pop/rock singer-songwriter om in de gaten te houden.” (**** Heaven PopMagazine)
"Ze bewijst een uitstekend liedjesschrijver te zijn, al dan niet samen met vaste kracht Bernard Gepken. Een fris debuut dat anders klinkt dan het gros van het Groninger repertoire, en landelijk hoge ogen kan gooien." (Platomania)
“Met dit debuutalbum maakt de zangeres/liedjesschrijfster de verwachtingen helemaal waar. Met RAIF treedt Bakker toe tot het puikje van dit keurkorps.” (****MusikMakerNL)
“De nieuwe Ede Staal is een vrouw.”
(RTVNoord)
"De overeenkomst tussen Ede Staal en Marlene Bakker is dat het niet uitmaakt in welke taal ze zingen. Hun muziek overstijgt alle grenzen, daarom is RAIF voor mij een wereldplaat." (Louis van Kelckhoven – DvhN)

 Meer info over Marlene Bakker en RAIF op www.marlenebakker.nl

> Spotify: https://open.spotify.com/artist/590tQhLVNMLinNtnYdmOl8
> Single Waarkhanden: https://www.youtube.com/watch?v=Bl7_nPUAHgw
> Livehttps://www.youtube.com/watch?v=xQn9IxkbU1s